Zonneboilers

Zonneboiler of Zonnepanelen?

Dit is een zeer moeilijk te beantwoorden vraag. Onze Energie deskundigen hebben hier lang over nagedacht en gecijferd maar komen naar buiten met een duidelijk antwoord.

 • Kies en zonneboiler wanneer u een regelmatig warm water behoefte hebt en wanneer u niet langer dan twee weken in de zomerperiode op vakantie gaat.
 • Zo niet kiest u beter voor zonnepanelen.

 

Wanneer heeft u een onregelmatig warm water verbruik?
We gebruiken graag het volgende voorbeeld: Een samengesteld gezin waarbij minstens één kind minder dan de helft van de tijd bij thuis verblijft, heeft een onregelmatig warm water verbruik.
Een zonneboiler heeft namelijk maar een beperkte buffer van energie. Wanneer deze buffer verzadigt is, wordt er geen energie meer opgenomen. Het rendement van u zonneboiler bedraagt op dat moment 0%. Daarentegen zullen zonnepanelen altijd elektrische energie opwekken. Bij zonnepanelen gebruikt u het elektriciteitsnet als een soort oneindig grote batterij.

Figuur invoegen rendement zonneboiler

Als u voor een langere periode dan twee weken op vakantie gaat in de zomerperiode zal u zonneboiler het hoogseizoen van de ingestraalde zonne-energie niet kunnen benutten, vanwge de beperkte energie-buffer. Wanneer deze buffer verzadigt is, wordt er geen energie meer opgenomen. Het gaat zelf nog iets verder. Wanneer in de zomerperiode een maximale instraling plaats vindt en er heeft over een langere periode geen afname van warm water plaats. Kan dit schade veroorzaken aan u zonneboiler.

Figuur invoegen zonne instraling belgie

Heeft u gezin-situatie wel een regelmatig warm water verbruik?
Neemt u uw vakantie gespreid op over het hele jaar?
Dan is een zonneboiler een zeer aantrekkelijk systeem voor u. Een zonneboiler heeft in dit geval een rendement dat 4 keer hoger ligt dan zonnepanelen. Een ideaal gedimensioneerde zonneboiler zal echter slecht 55% van u behoefte aan warm water dekken. Dit komt omdat de buffer waarover een zonneboiler beschik beperkt is. En omdat de zonne-instraling in de zomerperiode 10 keer groter is dan in de winter periode. Zo zal de zonneboiler in de zomerperiode uw volledig warm water behoefte dekken. In de winterperiode zal de zonneboiler enkel het koude instromende water in de boiler voorverwarmen. Een naverwarming, hetzij elektrisch op gas of via een warmtepomp is noodzakelijk.

Naverwarming:
In de meest ideale situatie raden wij aan om te kiezen voor een warmtepomp. Zowel vanuit economisch als ecologisch standpunt is een warmtepomp de beste investering. Is het echter zo dat u een bestaande gasketel heeft, hetzij met boiler hetzij een doorstroom gasketel, kan u deze gebruiken voor de naverwarming. Bij een beperkt budget kan de naverwarming elektrisch gebeuren. Hoewel zuiver elektrische verwarming zowel ecologisch als economisch gezien een zeer belastende oplossing is, is het elektrisch verbruik dankzij de voorverwarming van de zonneboiler beperkt en verantwoord.

 

contact

 
02 309 59 19
 
 
Rensol bvba
TOONZAAL OPEN NA AFSPRAAK
Poverstraat 140
1731 Relegem (Asse)
tel +32 (0) 2 309 59 19
 
 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuws

 • Slimme meters en zonnepanelen +

  Begin 2017 kondigt minister van Energie Tommelein aan dat hij alle gezinnen wil laten uitrusten met slime meters, ook wel Read More
 • Recyclage zonnepanelen +

  Vanaf 1 juli 2016: heffing recyclagebijdrage PV cycle is de vereniging die de ophaling van afgedankte zonnepanelen organiseert.  Naar verwachting Read More
 • Groepsaankoop TEST AANKOOP +

  Rensol wint de groepsaankoop voor zonnepanelen die in België georganiseerd is. De organisatie in 5 landen (met ook Nederland, Italië, Read More
 • Vergoeding stroom vanaf 2018? +

  Vanaf 2018 wordt u vergoed als uw zonnepanelen te veel stroom produceren Eigenaars van zonnepanelen die meer elektriciteit produceren dan Read More
 • 1
 • 2
 • 3