Zonnepanelen, omvormers, montage en elektrisch materiaal

Zonnepanelen, omvormers, montage en elektrisch materiaal

Zoals met alles gaat het om een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.  Kwaliteit heeft altijd een meerprijs, maar mag en kan wel betaalbaar zijn, vinden wij bij RENSOL. Wij houden daarom voor u alle ontwikkelingen op de markt scherp in de gaten, teneinde u kwaliteitsvolle producten aan de beste prijs te bezorgen.

Daarmee bent u als klant verzekerd van kwaliteit, maar daarnaast bieden wij ook een uitstekende service voor de volledige levensduur van onze producten. Onze visie is dat wij uitsluitend tevreden klanten willen die reclame voor ons maken.  Dat is nu eenmaal het beste visitekaartje dat een bedrijf zich kan wensen. In dat verband is het goed om te weten dat iedereen die een andere klant aanbrengt als klant 100 euro bonus ontvangt op het moment dat de zonne-installatie is geplaatst bij de persoon die u aanbrengt. En er zit geen maximum op het aantal klanten dat u kunt aanbrengen…

Rensol is een vrij en ongebonden bedrijf. Dat betekent dat we geen aankoopverplichtingen hebben bij één producent of distributeur. Het geeft ons de vrijheid zelf op zoek te gaan naar de beste kwaliteit aan een scherpe prijs. Enkel nadat producten door onze specialisten zijn goedgevonden, zullen zij aan u aangeboden worden.

Een PV-installatie of zonnepanelen systeem is samengesteld uit verschillende onderdelen, elk met hun belang. Een opsomming van boven naar onder leert ons dat we bij een pv-installatie volgende onderdelen tegenkomen:

  1. Zonnepanelen
  2. Montagesysteem of draagstructuur
  3. Bekabeling of PV-kabels
  4. Omvormer
  5. Netkoppeling

In wat volgt gaan we wat verder in op alle onderdelen van de installatie en daarbij aansluitend de producten die wij aanbieden. Dit aanbod varieert naar gelang de beschikbaarheid en de prijs die de leveranciers ons kunnen bieden, zodat wij een goed voorstel aan onze klanten kunnen formuleren.

1. Zonnepanelen


Er zijn wereldwijd ca. 1000 producenten die panelen maken. Het leeuwendeel van de productie speelt zich in Azië af. De enkele Europese fabrikanten die overblijven laten de panelen vaak in het Oosten assembleren om de prijs te drukken. Een gevolg is dat de prijzen voor zonnepanelen drastisch gedaald zijn, waardoor de prijs van de installaties de afgelopen jaren. Toch is het uitkijken geblazen voor te goedkope panelen, omdat deze vaak afgekeurde panelen zijn die geen kwaliteitslabel hebben. Bij Rensol waken we er echter over dat we enkel kwaliteit aanbieden.

De merken die we  hanteren zijn:   

 


REC is een Noors bedrijf dat de moeilijke tijden het hoofd heeft kunnen bieden, hoewel dat niet eenvoudig verliep. REC is het enige Europese bedrijf dat volledig verticaal geïntegreerd is. Dit wil zeggen dat de volledige productie van grondstof tot paneel in de eigen fabrieken gebeurt. Hierdoor dient REC geen zonnecellen aan te kopen. 

De cellen met de beste kwaliteit houden ze voor de productie van hun eigen panelen. Het zal u dus niet verbazen dat REC uitstekend scoort in internationale testen zoals die van het Duitse magazine Photon of het gerenommeerde DNV GL , waar ze in 2017 als 'Top Performer' naar boven kwamen.

REC is ook een betrouwbare partner als het over garantie gaat. Zo hebben zij eerder panelen teruggeroepen om mogelijke schade te herstellen. Dit is volledig kosteloos gebeurd, zowel voor de eindklant als voor de installateur. 

Ook uit onze eigen metingen blijkt dat REC erg hoge en betrouwbare producties haalt. REC is dan misschien een iets duurder paneel, maar wel een zeer performant, dat op termijn een hogere winst garandeert.


AU Optronics (voorheen BenQ solar) is een onderdeel van de BENQ-groep, leverancier van electronica aan  onder andere Apple, Samsung, Philips en Toshiba. 

AU Optronics is een in 1996 in Taiwan opgerichte onderneming die in 2017 een opbrengst realiseerde van ongeveer 11 miljard dollar en ongeveer 45.000 mensen tewerkstelt .
BenQ produceert ultra-efficiënte zonnepanelen met monokristallijne backcontact cellen: de SunForte serie. Deze panelen bevatten dezelfde cellen als SunPower panelen (dezelfde cellenfabriek). In tegenstelling tot de eerdere zonnepanelen met backcontact cellen hoeft de pluspool bij deze panelen niet geaard te worden, waardoor ook de tegenwoordig veel gebruikte transformatorloze omvormers gebruikt kunnen worden.
De module-efficiëntie van deze SunForte zonnepanelen is zo’n 20% waardoor uit 1 vierkante meter maar liefst 30% meer energieopbrengst behaald kan worden wanneer we dit vergelijken met andere panelen met hetzelfde vermogen. Uiteraard is de prijs per Wattpiek van deze hoog efficiënte panelen wel een stuk hoger, waardoor het gebruik van dit paneel vooral het overwegen waard is als het beschikbare dakoppervlak beperkt is.

LG is een Zuid-Koreaans bedrijf  dat wereldwijd ongeveer 82 000 mensen tewerkstelt en een omzet van ongeveer 69 miljard dollar draait. Als wereldwijde marktleider op het gebied van consumentenelektronica, mobiele communicatie en huishoudelijke apparatuur, heeft LG niet alleen de mogelijkheden om superieure zonne-energieproducten aan te bieden. Ze zijn al decennia een vertrouwd merk, leveren innovatieve producten en bouwen als geen ander merk een reputatie op van kwaliteit en betrouwbaarheid.

LG-solar heeft na jaren lange ontwikkeling zijn productielijn en kwaliteit van de zonnepanelen naar een zeer hoog niveau getild. Met financiël gezonde cijfers en goede resultaten won LG-solar de prestigieuze Intersolar award in 2013 . Daar bleef het echter niet bij, want ook in 2015 en 2016 vielen ze in de prijzen.

Daarnaast werd LG-solar in 2014 benoemd tot TOP BRAND PV fabrikant, een prijs die ze intussen vijf jaar op rij in de wacht sleepten.

Hiermee laat LG-solar zien dat hun zonnepanelen duidelijk een goede keuze zijn. Met de Neon technologie gaat LG-solar nog een stap verder dan andere fabrikanten. Met deze LG NeoN zonnepanelen haalt LG-solar maar liefst 20% meer energie uit het zelfde oppervlak en 5% meer kWh per jaar aan opwekking. De NeoN technologie beter presteert opmerkelijk beter dan vergelijkbare zonnepanelen.JA Solar is een Chinese speler die zonnepanelen ontwerpt, maakt en verkoopt. Hoewel men wel al eens denkt dat Chinese producten van inferieure kwaliteit zijn, blijkt dit in de praktijk vaak helemaal niet zo te zijn. Zo ook bij Ja Solar dat sinds 2010 wereldleider is in de productie van zonnecellen.

JA solar panelen presteren doorgaans vergelijkbaar of beter dan panelen in dezelfde klasse.  Omdat ook de prijs van deze panelen meevalt, is een JA Solar paneel meestal een iets budgetvriendelijkere keuze, als de dakoppervlakte groot genoeg is. Intussen hebben we bij Rensol ook al voldoende met deze panelen gewerkt om ervaren te hebben dat ze betrouwbaar zijn. Anders zouden we ze uiteraard ook niet blijven aanbieden.
NSP (Neo Solar Power) was in 2013 de grootste Taiwanese producent van zonnepanelen, wat hen in de top 10 wereldwijd plaatste. In 2017 werd bekend dat ze in het derde kwartaal van 2018 zullen mergen met twee andere bedrijven om competitief te blijven. Uiteraard betekent dit dat ze alle intentie hebben om een wereldspeler te blijven.

Daarnaast heeft NSP haar productie van polykristallijne panelen afgebouwd zodat ze zich volledig kunnen focussen op de productie van monokristallijne. Tegen eind 2017 zou de productie van dat type cellen zo'n 2 GW bedragen in vergelijking met 1,4 GW het jaar ervoor. Voor mensen die wat minder kaas gegeten hebben over deze getallen en hun betekenis : dat zijn twee grote kerncentrales per jaar.


S-Energy is een Zuid-Koreaans bedrijf dat startte als spin-off van Samsung. Dit laatste bedrijf behoeft vermoedelijk geen introductie, daar Samsung één van de allergrootste elektronicabedrijven ter wereld is. Om het even in perspectief te zetten : Samsung heeft een omzet die ongeveer 15% van het volledige BBP van Zuid-Korea bedraagt en is verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de volledige export van het land.

De gigantische concentratie aan know-how in het bedrijf zorgt ervoor dat S-Energy een topproduct is. Doordat ze bij Samsung van wanten weten, draait het bedrijf ook al sinds de begindagen van de zonnerevolutie mee en dat komt de kwaliteit uiteraard enkel ten goede.Suntech is een Chinese speler met meer dan 10 jaar ervaring in de sector. In 2017 werden hun panelen door EUPD Research beschreven als een "hoogkwalitatief PV merk" .

Deze panelen worden daarnaast ook halfjaarlijks door een onafhankelijk organisme getest teneinde continu zogenaamde 'Tier 1' - panelen te produceren. Hun blijvend geloof in onderzoek naar optimalisatie drijft de kwaliteit van de panelen verder omhoog.


                                 


Zoals u waarschijnlijk al wel uit de naam kan afleiden bevindt het hoofdkwartier van Canadian Solar zich in Canada.

Canadian Solar maakt panelen met een iets groter Wattpiek-vermogen dan de meeste 'standaard'-panelen. Dat heeft als gevolg dat een paneel iets groter is, zodat de opbrengst per oppervlak ongeveer dezelfde blijft.

Canadian Solar produceerde en verscheepte de afgelopen 15 jaar ongeveer 70 miljoen zonnepanelen wat omgerekend neerkomt op ongeveer 16 GW vermogen, ofwel 16 keer de kerncentrale van Doel 4.


                                           

De Chinese Sunrise-panelen komen al jaren voor in ons gamma. Het bedrijf is in staat om 3 MW panelen per dag te produceren in ene productieproces dat TUV- gecertifieerd is.

Vooral de 'Ninja'-serie was het afgelopen najaar immens populair bij Rensol.


2. Montagesysteem

Elk dak is anders en vereist dus een op maat gemaakte installatie . 

In eerste instantie kan een onderscheid gemaakt worden tussen hellende en platte daken. Daarnaast komen ook grondinstallaties voor. 

Belangrijke aandachtspunten voor elke installatie zijn : waterdichtheid garanderen, gebruik van duurzame materialen en verankering. De technieken om het dak waterdicht te maken zijn goed gekend, zeker bij Rensol ! Met duurzame materialen bedoelen we oa het gebruik van inox (of roestvrij staal) en  aluminium. Gezien zonnepanelen ca. 30 jaar meegaan, zou het niet fair zijn mocht de draagstructuur in de helft  van de levensduur zijn doorgeroest. 

Er dient tevens rekening gehouden worden met combinatie van verschillende materialen. Zo gebruiken we geïoniseerd aluminium dat geen chemische reactie geeft in combinatie met zinken dakbedekkingen. 


Een ander belangrijk aandachtspunt is de verankering. Het gebeurde reeds in het verleden dat bij hevige winden of storm de panelen van een dak waaiden. Doorgaans is dat het geval bij platte daken. Daarom moet er voldoende aandacht besteed worden aan het verankeren van de panelen aan de dakstructuur. Op een plat dak, waar niet door de dakbekleding wordt gegaan, zal de hele installatie verzwaard worden met ballast. Uiteraard bekijken we vooraf grondig of de dakstructuur geschikt is om deze ballast te dragen, maar dat we er voldoende willen leggen, staat buiten kijf. Dat uw installatie gaat vliegen, wil u namelijk niet meemaken ...

We bekijken even de meest voorkomende gevallen op basis van de dakbedekking. Dat betekent echter geenzins dat we ons beperken tot deze installaties. Ook als u een ander type dak hebt, bent u welkom om contact op te nemen. Het enige dat we echt niet doen, omwille van wettelijke bepalingen en de gezondheid van onze werknemers en uzelf , zijn daken die asbest bevatten. Daarvoor verwijzen wij u graag door naar de website van de Vlaamse overheid ivm asbest.

  a.  Dakpannen:

Bij een pannendak worden eerst de plaatsen gekozen waar de dakhaken kunnen geplaatst worden. Belangrijk hierbij is dat men rekening houdt waar de rails moeten komen en waar er spanten zitten. De dakhaken worden immers aan de dakstructuur vastgemaakt. Dit wordt door onze werkvoorbereiders op voorhand keurig gepland.

De bovenliggende dakpan wordt zo uitgeslepen dat deze terug mooi dichtvalt en de waterdichtheid van het dak gegarandeerd is. Nadat de haken op de juiste plaats staan, worden er rails aan deze haken bevestigd. De rails dzorgen voor een nette uitlijning van de panelen. Vervolgens worden de panelen  tegen deze rails aan geklemd. Wij boren nooit in de panelen zelf : er zou immers water kunnen inkomen waardoor de fabrieksgarantie van de zonnepanelen vervalt. Na plaatsing van de zonnepanelen, worden de overtollige stukken rail afgezaagd zodat een mooi afgewerkte installatie het eindresultaat is.

 

  b. Leien:

Bij leien komt er heel wat meer kijken. Er moeten vooreerst heel wat leien weggenomen worden, zodat er een lood kan geplaatst worden. Dit lood dient om de waterdichtheid van het dak te garanderen. Op de dakstructuur wordt vervolgens een houten plank geplaatst, die de dakhaak zal dragen. Over de dakhaak wordt opnieuw een lood gelegd. Het lood dat we gebruiken, behandelen we met patineerolie. Zo voorkomen we op termijn uitloop over de leien. Tot slot worden alle leien teruggeplaatst, wat een hele klus is omdat het zo'n precisiewerkje is. Nadat de dakhaken tussen de leien geplaatst zijn, verloopt het leggen van de panelen gelijkaardig aan het plaatsen van panelen bij dakpannen.


 

  c. Plat dak:

De ideale hoek waaronder zonnepanelen geplaatst dienen te worden varieert tussen 10° helling en 40°. Daarom worden panelen nooit 'plat' op een plat dak gelegd. We voorzien een systeem dat de panelen een bepaalde helling geeft. Elk plat dak is uiteraard anders. Er zijn metalen daken, waar de driehoekstructuren aan vastgemaakt worden, maar er zijn ook betonnen welfsels met roofing op. Hier komen er geen doorboringen, maar worden de panelen met betonnen ballast verankerd. 

Een voorbeeld van een installatie :

 

3. PV bekabeling

De stroom die opgewekt wordt door de panelen moet tot bij de omvormer terechtkomen. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van speciale soepele kabel. Deze PV kabel heeft een doorsnede van 4,6,10,16 of 25 mm². Voor huishoudelijke toepassingen waarbij de lengte van de kabels beperkt is (minder dan 20m) gebruiken we 4 mm². Gezien serieschakeling van panelen hoge spanning geeft (Een paar honderd Volt) kan de stroom eerder beperkt blijven (Enkele Ampères). De gebruikte kabel is steeds dubbel geïsoleerd wat nodig is omdat hij onder omstandigheden zal vertoeven (buiten) De kabel heeft een grote mechanische treklast en een temperatuurbereik van -40°C tot 120°C. De gebruikte kabel is gecertificeerd door TÜV en van het merk IBC.

Bij de bekabeling van het dak naar beneden wordt ook een aardingskabel voorzien. De gehele metalen draagstructuur en het frame van de panelen kan (statische) lading bezitten, dewelke via de aardingskabel veilig naar de aarde kan worden afgeleid.

 

4. Omvormers

Het hart van een installatie is de omvormer, die onder alle omstandigheden de gelijkstroom omvormt naar wisselstroom. Zonder deze omvorming kan de elektriciteit namelijk niet worden gebruikt om uw elektrische toestellen, die allemaal gebouwd zijn om wisselstroom te ontvangen, aan te drijven. Dit apparaat is meer dan elektronica : er zit een volledige computer in die voor een optimaal rendement zorgt en gegevens over de opbrengst van de installatie beschikbaar maakt.  

Als een omvormer uitvalt wanneer u bijvoorbeeld tijdens de zomer op vakantie bent, is catastrofaal voor uw productie. Daarom zijn onze omvormers van de allerhoogste kwaliteit. Dat garandeert het hoogste rendement voor uw systeem en levensduur, ook nadat de garantie verlopen is.  Wij onderscheiden ons door niet te bezuinigen op het hart van uw zonnepanelen systeem. Solis omvormers worden geproduceerd door het Chinese Ginlong Technologies en voldoen op alle vlakken aan de Europese kwaliteitseisen.

Net als de andere omvormers die we aanbieden, kan uw productie eenvoudig via het internet  worden gemonitord.SolarEdge is een internationaal technologisch bedrijf en toonaangevend marktleider in de markt van PV Power Optimizers met een marktaandeel van meer dan 70%. De SolarEdge oplossing biedt optimalisatie van uw PV-systeem op moduleniveau ten behoeve van een betere systeemwerking en voor uw totale gemoedsrust.De technologie is zowel geschikt voor thuis op het dak als voor grootschalige systemen. Met de omvormers van SolarEdge haalt u ten alle tijden de maximale opbrengst uit uw PV systeem. Daarnaast beschikt ook SolarEdge over online portals voor accurate monitoring van uw PV systeem.Fronius is een Oostenrijkse speler die nog steeds in Europa produceert, onder andere in Oostenrijk en de Tsjechische Republiek.  Los van deze lokale verankering, zijn zij wereldwijd actief, wat uiteraard nodig is in deze globale markt.

Fronius is al meer dan 25 jaar actief in de zonnepanelenindustrie en produceert reeds sinds 1995 omvormers in grotere hoeveelheden, wat er voor gezorgd heeft dat Fronius ervaring opbouwde die hen in staat stelt om kwaliteit te leveren.


SMA was marktleider en levert nog steeds vele omvormers wereldwijd. SMA haalt met haar producten hoge rendementen en valt regelmatig in de prijzen.


Het hele productieproces gebeurde vroeger in Kassel (Duitsland), maar tegenwoordig produceert SMA ook in China.

Helaas heeft deze omvormer naast de kwaliteit ook twee nadelen : de prijs en de beschikbaarheid. Tevens is er geen display aanwezig op het apparaat.

Daarom is het advies van Rensol om te kiezen voor Fronius als alternatief voor SMA.


                                                 


Huawei is waarschijnlijk het bekendst omwille van zijn telefoons, maar produceert naast deze telefoons nog talloze andere producten, waaronder omvormers.

Het unieke aan deze omvormers is dat zij in staat zijn om per paneel optimizers aan te sturen, wanneer dit door schaduwvorming nodig is, terwijl andere merken vaak vereisen dat alle panelen met zo'n optimizer worden uitgerust.Dat drukt uiteraard voor een stuk de kost.


Netkoppeling

Als alle onderdelen gemonteerd zijn, moet het hele systeem nog aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden. Onze installateurs zijn allemaal gediplomeerde elektriciens met BA4 en VCA-certificaat. Zij plaatsen een extra groep (schakelautomaat) bij en zorgen op die manier dat de omvormer op de juiste manier op het net aangekoppeld wordt.
Ook wat veiligheid betreft, zijn onze installateurs goed opgeleid. Getuige daarvan is onze veiligheidscoördinator Ruud, die zich met alle aspecten van de veiligheid bezighoudt.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x