Opsomming producten

Opsomming producten

Zonnepanelen

Er zijn wereldwijd ca. 1000 producenten die panelen maken. Het leeuwendeel van de productie speelt zich in Azië af. De enkele Europese fabrikanten die overblijven laten de panelen vaak in het Oosten assembleren om de prijs te drukken. Gevolg is dat de prijzen voor zonnepanelen drastisch gedaald zijn. Toch is het uitkijken geblazen voor te goedkope panelen, omdat deze vaak afgekeurde panelen zijn die geen kwaliteitslabel hebben.

De merken die we reeds enkele jaren hanteren zijn:

REC is een Noors bedrijf dat de moeilijke tijden het hoofd heeft kunnen bieden, hoewel het niet makkelijk was. REC is het enige Europese bedrijf dat volledig verticaal geïntegreerd is. Dit wil zeggen dat de volledige productie van zonnepanelen van grondstof (silicium) tot paneel in de eigen fabrieken gebeurt. Het voordeel van REC is dat het zelf cellen produceert en deze niet hoeft aan te kopen. REC produceert zelfs teveel cellen. De cellen met de beste kwaliteit houden ze voor eigen productie. Een REC paneel produceert daarom tussen de 5 en 15% meer dan alle andere panelen. Deze resultaten werden reeds verschillende verkregen bij test door het Duitse magazine Photon. http://www.photon.de/ REC is niet enkel een Europese fabrikant, maar ook een betrouwbare partner als het over garantie gaat. Zo hebben zij eerder panelen teruggeroepen om mogelijke schade te herstellen. Dit is volledig kosteloos gebeurd, zowel voor de eindklant als voor de installateur. Uit onze eigen opvolgingen van installaties blijkt dat REC waanzinnig hoge producties haalt. REC is het duurste paneel, maar wel het meest performante, dat op termijn een hogere winst garandeert.

Testresultaten:
http://www.recgroup.com/PageFiles/8078/REC_Photon_article_ENG_2012.pdf
http://www.recgroup.com/Documents/REC_factsheet_Photon2012_ENG_lr.pdf 

 

BenQ solar is een onderdeel van AU Optronics, leverancier van elektronische halffabrikaten voor onder andere Apple, Samsung, Philips en Toshiba. AU Optronics is een in 1996 in Taiwan opgerichte onderneming die in 2013 een omzet behaalde van 14 miljard dollar en bestaat uit 45.000 medewerkers. Zo’n 5% hiervan is werkzaam bij de in 2008 opgezette solar afdeling BenQ Solar. De Taiwanese productiefaciliteiten beschikken samen over een productiecapaciteit van 600 MegaWatt.
BenQ produceert ultra-efficiënte zonnepanelen met monokristallijne backcontact cellen: de SunForte serie. Deze panelen bevatten dezelfde cellen als SunPower panelen (dezelfde cellenfabriek). In tegenstelling tot de eerdere zonnepanelen met backcontact cellen hoeft de pluspool bij deze panelen niet geaard te worden, waardoor ook de tegenwoordig veel gebruikte transformatorloze omvormers gebruikt kunnen worden.
De module-efficiëntie van deze SunForte zonnepanelen is zo’n 20% waardoor uit 1 vierkante meter maarliefst 30% meer energieopbrengst behaald kan worden vergeleken met een standaard 250/255 Wattpiek paneel.
Uiteraard is de prijs per Wattpiek van deze hoog efficiënte panelen wel een stuk hoger, waardoor het gebruik van dit paneel vooral het overwegen waard is als het beschikbare dakoppervlak beperkt is.

 

Als een wereldwijde marktleider op het gebied van consumentenelektronica, mobiele communicatie en huishoudelijke apparatuur, heeft LG niet alleen de mogelijkheden om superieure zonne-energieproducten aan te bieden, ze zijn al decennia een vertrouwd merk, leveren innovatieve producten en bouwen als geen ander merk een reputatie op van kwaliteit en betrouwbaarheid.

LG-solar heeft na jaren lange ontwikkeling zijn productielijn en kwaliteit van de zonnepanelen naar een zeer hoog niveau gekregen. Met financiële gezonde cijfers en door de goede resultaten heeft LG-solar de Solar award 2013 gewonnen. Ook is LG-solar voor 2014 benoemt tot TOP BRAND PV fabrikant. Hiermee laat LG-solar zien dat LG zonnepanelen een goede keuze zijn. Met de Neon technologie gaat LG-solar nog een stap verder dan andere fabrikanten. Met deze LG NeoN zonnepanelen haalt LG-solar maar liefst 20% meer energie uit het zelfde oppervlak en 5% meer kWh per jaar aan opwekking. HtW Installatietechniek heeft al veel installaties uitgevoerd met LG NeoN zonnepanelen waardoor wij kunnen aantonen dat de NeoN technologie beter presteert dan standaard zonnepanelen. 

 

Bisol is een Europese fabrikant van zonnepanelen met
hoofdzetel in Slovenië en kantoren te België, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Bisol produceert zijn panelen met de allerbeste materialen en ondergaat de strengste kwaliteitsproeven. Het resultaat daarvan is een paneel met een zeer hoge energieopbrengst met bijzonder attractieve specificaties. De strikt positieve vermogenstolerantie van de modules garandeert u de beste opbrengst.

Bisol wordt door Rensol aangeboden in de full- black uitvoering 265Wp (zwarte kader en backsheet) en ook in de silver uitvoering 260Wp. Dit alles maakt van Bisol ook nog eens een estetisch verantwoorde keuze voor uw dak.

Montagesysteem

Elk dak is anders. Toch kan er een in grote lijnen een onderscheid gemaakt worden tussen hellende en platte daken. Soms komen ook grondinstallaties voor. De belangrijkste aandachtpunten zijn: waterdichtheid garanderen en gebruik van duurzame materialen. De technieken van dak bevestiging zijn gekend, de toepassing wordt vaak fout toegepast. Met duurzame materalen worden bedoeld: inox (of roestvrij staal) aluminium. Gezien zonnepanelen ca. 30 jaar meegaan zou het niet fair zijn mocht de draagstructuur in de helft  van de levensduur is doorgeroest. Er dient tevens rekening gehouden worden met combinatie van verschillende materialen. Zo gebruiken we geïoniseerd aluminium dat geen chemische reactie geeft in combinatie met zinken dakbedekkingen.
Een ander belangrijk aandachtspunt is de verankering. Het gebeurde reeds in het verleden dat bij hevige winden of storm de panelen van een dak waaiden. Doorgaans is dat het geval bij platte daken. Daarom moet er voldoende aandacht besteed worden aan het verankeren van de panelen aan de dakstructuur. Op een plat dak, waar niet door de dakbekleding wordt gegaan, zal de hele installatie verzwaard worden met ballast. Dit uiteraard nadat er onderzocht werd of het platte dak deze extra ballast kan dragen. Ziehier een overzicht van de mees voorkomende gevallen:

Dakpannen:

Bij een pannendak worden eerst de plaatsen gekozen waar de dakhaken kunnen geplaatst worden. Belangrijk hioerbij is rekening te houden waar de rails moeten komen en waar er spanten zitten. De dakhaken worden immers aan de dakstructuur vastgemaakt.

pannen

De bovenliggende dakpan wordt nadien zo uitgeslepen dat deze terug mooi dichtvalt en de waterdichtheid van het dak gegarandeerd is. Nadat de haken op de juiste plaat staan, worden er rails aan deze haken bevestigd. De rails zorgen voor een nette uitlijning van de panelen. De panelen worden tegen deze rails aan geklemd. Wij boren nooit in de panelen, er zou immers water kunnen inkomen en de garantie van zonnepanelen vervalt. Na plaatsing van de zonnepanelen, worden de overtollige stukken rail afgezaagd zodat een mooi geheel bekomen wordt.

pannen2

 

leien:

Bij leien komt er heel wat kijken: er moeten vooreerst heel wat leien weggenomen worden, zodat er een onderslab lood kan geplaatst worden. Deze dient om de waterdichtheid van het dak te garanderen. Op de dakstructuur wordt een houten plank geplaatst, die de dakhaak zal dragen. Over de dakhaak wordt opnieuw een slab lood gelegd. Het lood dat we gebruiken, behandelen we met patineerolie. Zo voorkomen we op termijn uitloop over de leien. Tot slot worden alle leien teruggeplaatst, een hele klus en een precisie werkje. Nadat de dakhaken tussen de leien geplaatst zijn, verloopt het leggen van de panelen gelijkaardig aan het plaatsen van panelen bij dakpannen.

leien

 

plat dak:

De ideale hoek waaronder zonnepanelen geplaatst dienen te worden varieert tussen 10° helling en 40°. Daarom worden panelen nooit 'plat' op een plat dak gelegd. We voorzien een systeem dat de panelen een bepaalde helling geeft. Elk plat dak is anders. Er zijn metalen daken, waar de driehoekstructuren aan vastgemaakt worden. Er zijn betonnen welfsels met roofing op. Hier komen er geen doorboringen, maar worden de panelen met betonnen ballast gewerkt. Hier geldt ook dat een plat dak meer dan een pannendak maatwerk is. Een voorbeeld:

platdak

 

PV bekabeling

De stroom opgewekt door de panelen moet tot bij de omvormer terechtkomen. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van speciale soepele kabel. Deze PV kabel heeft een sectie van 4,6,10,16 of 25 mm². Voor huishoudelijke toepassingen waarbij de lengtes van de kabels beperkt zijn (kleiner dan 20m) gebruiken we 4 mm². Gezien de serieschakeling van panelen hoge spanning geeft (enkele honderden volt) kan de stroom eerder beperkt blijven (enkele amperes) De kabel is dubbel geïsoleerd. dit is nodig omdat hij onder extreme omstandigheden zal vertoeven (buiten) De kabel heeft een grote mechanische treklast en een temperatuurbereik van -40°C tot 120°C. De gebruikte kabel is TUV gecertifieerd. Hij is van het merk IBC.

technische fiche kabel

Bij de bekabeling van het dak naar beneden wordt ook een aardingskabel voorzien. De gehele metalen draagstructuur en het frame van de panelen is genaakbaar en kan (statische) lading bezitten. die lading moet naar de aarde afgeleid worden.

 

Omvormers


Het hart van een installatie is de omvormer die onder alle omstandigheden de gelijkstroom omvormt in wisselstroom. Dit apparaat is meer dan elektronica, er zit een volledige computer in die voor een optimaal rendement zorgt. Hier zijn vele fabrikanten, bewust concentreren wij ons op enkele Europese merken. Gezien de prijs van een omvormer ongeveer slechts 15% uitmaakt van de totaalprijs, durven wij ons een iets duurder apparaat permitteren. Het garandeert immers een optimale werking. Een uitval van de omvormer in de zomer, bij een afwezigheid van bvb 3 weken is catastrofaal voor uw productie. Onze omvormers zijn 100% Europees en van de allerhoogste kwaliteit. Dat garandeert het hoogste rendement voor uw systeem en levensduur. Ook lang nadat de garantie is verlopen.  Wij onderscheiden ons door niet te bezuinigen op het hart van uw zonnepanelen systeem.

 

  

SMA is marktleider en levert nog steeds ongeveer de helft van alle omvormers wereldwijd geïnstalleerd. SMA haalt met haar producten hoger rendementen en valt regelmatig in de prijzen. Het hele productieproces gebeurt in Kassel (Duitsland) SMA stelt er ruim 5000 mensen te werk. Groot pluspunt aan SMA is hun dienst na verkoop. Als er iets fout gaat, is er binnen 48 uur een nieuw apparaat, zonder fout. Helaas heeft deze omvormer ook een nadeel: de prijs! Dit wordt echter ruim gecompenseerd door kwaliteit.

 

Omnik New Energy is een Chinees bedrijf dat door Duitsers is opgericht.
De Omnik omvormers komen goed uit de testen van Photon met een hoog rendement van 95,2 %. De omvormers hebben een ingebouwd Wifi-zendertje dat uw opwek doorgeeft aan de website van Omnik. Door in te loggen ziet u direct wat uw zonnepanelen opwekken. U kunt de opwek ook volgen via een gratis te downloaden App.

 

SolarEdge is een internationaal technologisch bedrijf en toonaangevend marktleider in de markt van PV Power Optimizers met een marktaandeel van meer dan 70%. De SolarEdge oplossing biedt optimalisatie van uw PV-systeem op moduleniveau ten behoeve van een betere systeemwerking en voor uw totale gemoedsrust.De technologie is zowel geschikt voor thuis op het dak als voor grootschalige systemen. Met de omvormers van SolarEdge haalt u ten alle tijden de maximale opbrengst uit uw PV systeem. Daarnaast beschikt SolarEdge over online portals voor accurate monitoring van uw PV systeem.

 

Netkoppeling

Als alle onderdelen gemonteerd zijn, moet het hele systeem nog aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden. Onze installateurs bezitten allen ee diploma elektricien, BA4 en VCA-certificaat. Zij plaatsen een extra groep (schakelautomaat) bij en zorgen op die manier dat de omvormer op de juiste manier op het net aangekoppeld wordt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x